Tre jordklot

Nu har vi använt allt jorden kan producera för i år. Enligt Earth Overshoot Day så tog det slut igår. Nu lever vi på reserverna.

Tänk om det inte fanns några reserver?

Kommentarer

Matilda sa…
Det finns väl inga reserver? Vi bara snabbar på jordens livstid. Det känns lite som Timbuktus låt "alla vill till himmelen men få vill ju dö" där han sjunger om att alla vill ha det lika bra som de rika och ifall de är hänsynslösa så är vi det med...
Visst är det så. Ville bara se om någon tänkte till. Det gjorde du. Snyggt!
Anonym sa…
Hur menar du nu? På vilket sätt har du själv tänkt till kring denna artikel? DN skriver en artikel som baseras på "miljöorganisationen Global Footprint Network". Ingen kritik framförs, ingen analys, inget tänkande överhuvudtaget från DNs skarpa reporter Jan Malmborg. Malmborg skriver att "om hela mänskligheten levde som den genomsnittlige USA-medborgaren skulle det krävas mer än fem jordklot, den svenska konsumtionsnivån motsvarar drygt tre jordklot..." Så USA, 30 gånger så stort som Sverige sett till antalet invånare skulle alltså enkomt "konsumera" 50% mer än vad man gör i Sverige? Låter det som en rimlig relation? Är det USA eller Sverige som är "bovarna" förutsatt att siffrorna skulle stämma? Är det ens en korrekt uträkning? Hur har de kommit fram till denna brillianta slutsats? baserat på vilket statistiskt säkerställt material då?

"Forskarna" bakom artikeln lär helt ha bortsett från all teknisk utveckling som någonsin skett för att komma fram till dessa siffror. Det är som att säga "Om alla levde som på stenåldern så skulle antalet björnpälsar inte vara tillräckligt för alla".

Så återigen, hur har du tänkt till och kritiskt granskat artikeln?

Mvh
Daniel
Va? Finns det inga björnar kvar?

Populära inlägg i den här bloggen

Får alla delar av världen lika mycket dagsljus?

Yin & Yang

Dickie Dick Dickens