Frozen River

Så kom jag in till slut. Visningen kvart i sju var självklart slutsåld så jag fick lomma hem bara för att komma tillbaka till nio. Då var det ganska lugnt och gott om plats. Filmåret 2008 slutade med Yes Man men 2009 börjar med färre påklistrade leenden och ett spännande drama.

Frozen River (Trailer) utspelar sig dagarna före julafton i en stad på gränsen mellan USA och Kanada. När Ray Eddys man försvinner med handpenningen till den nya husvagnen tvingas hon ta saken i egna händer. Hon allierar sig motvilligt med indiankvinnan Lila Littlewolf som försörjer sig på att smuggla illegala invandrare från Kanada till USA via ett Mohawk-reservat. Riskerna visar sig dock vara större än väntat. Skådespelerskorna Melissa Leo och Misty Upham gör det här så bra. Utan några större utsvävningar är de så följsamma ihop. För att använda en gammal klyscha - så olika men ändå lika. Det är en underbar amerikansk indiefilm utan en rollista på femtio personer, utan specialeffekter och utan tvåtusen statister. Så befriande.

Filmen har inget klassiskt amerikanskt "happy ending" men slutscenen är ändå bland de enklaste och vackraste jag har sett.

Betyg: "SSSS"

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Får alla delar av världen lika mycket dagsljus?

Yin & Yang

Dickie Dick Dickens