Fullmåne

Ja gott folk. Det är tid för varulvar. Månen har varit väldigt ljusstark, klar och fet nu under upptakten så det borde vara ypperliga möjligheter för en Lykantrop. Fast i Sverige kanske vi inte ska oroa oss så mycket även om vi har tagit efter mycket från andra länder.

Berättelserna är inte samstämmiga om hur en varulv förvandlas till en varg eller till ett monster som liknar en blandning av människa och varg. Den typ av varulv som är vanligast i den svenska folktron ser ut som en varg eller en stor grågul hund. I en del trakter kände man igen varulvarna på att de linkade på tre ben och använde det fjärde som svans.

Ordet varulv kommer från det västgermanska språkområdet, närmast från medellågtyska warwulf. Formen hvarulf är känd i svenskan sedan 1700-talet medan engelskans werewolf och tyskans werwolf har hittats i litteratur från 1000-talet. Föreställningen har dock funnits i Norden i betydligt äldre tid, som visas av några av de isländska sagornas berättelser.

En annan utbredd uppfattning är att förvandlingen är knuten till fullmånen. Denna tanke är finns inte i den traditionella svenska folktron men däremot i den sydeuropeiska och dess spridning här är ett resultat av den moderna litteraturen och filmen. I Sverige var det vanligare att man förvandlades varenda natt, varje torsdag eller bara på julafton. Andra förvandlades under längre perioder och vissa drabbade fick behålla sin varghamn för alltid.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Dom blårandiga! Dra åt helvete."

Dickie Dick Dickens

Får alla delar av världen lika mycket dagsljus?