The Departed vs. Infernal Affairs

Same same, but different. Det gamla Thailändska talesättet passar mycket bra i det här sammanhanget.

I helgen har jag hunnit med den nya Scorsese filmen
The Departed som hade premiär i fredags samt dess förlaga, Hong Kong filmen Infernal Affairs (Mou gaan dou) på DVD.

The Departed har en mycket bra ensemble i Jack Nicholson, Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Mark Wahlberg och Martin Sheen. En blodig film med en fräck och snabb och ful dialog i ett skitigt Boston. Alla är riktigt bra. Nicholson är lysande men DiCaprio kanske är den som övertygar mest.

Filmen är bra. Miljöerna snyggt anpassade. Många scener är som spegelbilder av föregångaren precis som vissa kommentarer. Men filmen lyfter inte riktigt till dom höjder jag hade trott efter att ha läst tidningarna.

"Originalet" Infernal Affairs känns coolare, vassare, snyggare och inte på långa vägar lika blodig. Sen tror jag, genom översättningen, att det inte förekommer en enda svordom i filmen. Den känns kanske lite för ren. Men det kanske är Hong Kong. Tony Leung
(In the mood for love) och Andy Lau (House of Flying Daggers) spelar lugnt och trovärdigt och ger karaktärerna en lite mer mänsklig sida. Storyn är inte lika krystad som sin kopia utan lyckas få upp spänningen på ett mer naturligt sätt än The Departed som verkligen slår knutar runt sig själv i ett försök att snärja publiken. The Departed är bra men lite "over the top".

Infernal Affairs är som så många andra Hong Kong filmer lite snabbare och litar mer på intelligensen hos sin publik.


The Departed är sevärd men Infernal Affairs är en ren "missa inte". Gå genast till din videobutik.

The Departed:
Betyg: "eee+"

Infernal Affairs:
Betyg: "eeee"

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Får alla delar av världen lika mycket dagsljus?

Yin & Yang

Dickie Dick Dickens