WTC

För att ta oss till Manhattan varje dag så tog vi tåget PATH (Jersey Transit) från Exchange Place i Jersey City och efter en fyra minuter lång resa under The Hudson River så dök vi upp mitt på Ground Zero - resterna av the World Trade Center. Där två 417 meter höga tvillingtornen en gång stod finns nu bara ett gapande hål. Det pågår ingen större aktivitet då projektet med den 1.776 fot höga ersättare Freedom Tower inte löper problemfritt.

Arbetsplatsen är väl bevakad och omringad. Runt omkring finns dock information om vad som hände och flera minnestavlor. Allt sköts väldigt värdigt och det är långt ifrån det glättigt amerikanska man annars skulle kunna vänta sig. Ser man sig runt omkring ser det mesta alldeles vanligt ut. Förutom byggnadsplatsen är det bara det svarta skelettet av huset där Deutche Bank huserade. Det huset ska också rivas men står ännu kvar.

Det är inte möjligt att inte påverkas när man står inför det vakum som uppstått. Det känns i magen att nånting saknas och det är lätt att minnas var man var eller vad man gjorde den ödestigra eftermiddagen i september 2001. Däremot är det lätt att glömma att det faktiskt var fyra plan som kapades. Två stycken slog in i dom två tornen, ett tredje krashlandade på ett fält i Pennsylvania och det fjärde gick ner i The Pentagon.

Det finns väldigt många sidor på Internet som tar upp vad som hände. Många är bra, andra är sämre. Här är en som är okej:

September 11 News

Jag lyckades hitta en ganska bra bild om hur det en gång såg ut och som man kan jämföra med den bild jag tog. Den understa tog jag från Jersey City, på andra sidan Hudson River. Tomrummet är slående.



Kommentarer

Anonym sa…
Bra gjort

Populära inlägg i den här bloggen

Får alla delar av världen lika mycket dagsljus?

Yin & Yang

Dickie Dick Dickens