Kumquat

Du har säkert sett dom men inte vågat fråga vad dom heter. Dom är små, gula och verkar vara ganska snälla. Den första du såg dök säkert upp sent på kvällen på någon middagsbjudning när det var dags att servera dessert. Tillsammans med lite glass, flan och pudersocker låg den där, liten och gul, och rullade runt. Och ingen vid bordet visste vad den hette. Kumquat!

Kumquat kommer ursprungligen från Kina, där den fortfarande växer vild. Därifrån har den spridits till Japan, men också till Medelhavsområdet och Brasilien.

Frukten växer på ett litet träd med gröna blanka blad och med vackra bländvita blommor. Kumquat är små citrusfrukter. Dom är stora som valnötter och det orangefärgade skalet är kraftigt och omger fruktköttet som innehåller en del kärnor. Fruktköttet är liksom hos övriga citrusfrukter uppdelat i klyftor. Det finns två olika sorters kumquats: en oval och en rund.

Fortunella margarita (oval)
Fortunella japonica (rund)

Kumquat - namnet har den lilla citrusfrukten fått efter ljudet när den blir mosad under fotsulan i djungeln. Nej, nu skojade jag bara. Namnet kommer från det kantonesiska uttalet "gam gwat" och betyder gyllene apelsin.

Smaken är en blandning av apelsin och citron.

Kumquat!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Får alla delar av världen lika mycket dagsljus?

Yin & Yang

Dickie Dick Dickens